Forum dyskusyjne majsterkowiczów – dla wszystkich osób, które interesuje majsterkowanie oraz inne nowinki technologiczne. Odnajdziesz tutaj ciekawe porady jak coś zrobić, skleić, zbudować, naprawić.

Nie jesteś zalogowany na forum.

kokosowa
Użytkownik
Data rejestracji: 2012-04-26
Liczba postów: 47

Odp: Jak dobrać wino do potrawy?

Przyznam, że jestem początkującą panią domu a zarazem kucharką… Za tydzień wydaję małe przyjęcie z okazji urodzin. Zaproszonych jest kilka bliskich osób. Chciałabym zaskoczyć gości zarówno potrawami jak i dobrym winem. Nie wiem jednak jak dobrze dobrać wino do menu? Będę wdzięczna za każda radę.

Offline

Kaskaderka
Użytkownik
Data rejestracji: 2011-09-21
Liczba postów: 88

Odp: Jak dobrać wino do potrawy?

Do przystawek najlepsze będzie lekkie, białe, schłodzone wino. Jednak do przystawek zimnych, przyprawionych octem winnym, najlepiej pasuje wino czerwone lub białe musujące.

Offline

marsjanka
Użytkownik
Lokalizacja: Zakopane
Data rejestracji: 2015-04-10
Liczba postów: 27

Odp: Jak dobrać wino do potrawy?

Wszystko zależy od potrawy…  Jeśli zdecydujesz się na danie z ryby, zaserwuj koniecznie schłodzone, białe wino - najlepiej kilkuletnie.

Offline

HardcoreON
Użytkownik
Lokalizacja: Skierniewice
Data rejestracji: 2015-04-02
Liczba postów: 26

Odp: Jak dobrać wino do potrawy?

Wina Bordeaux pasują niemal do każdej potrawy… Bordeaux to region winny z zachodniej Francji, nazwę przyjął od 4 co do wielkości miasta we Francji. Region ten słynie nie tylko z win czerwonych. Produkuje się tam wyśmienite wina białe wytrawne jak i słodkie.

Offline

Anielica
Użytkownik
Lokalizacja: Kielce
Data rejestracji: 2015-04-10
Liczba postów: 16

Odp: Jak dobrać wino do potrawy?

Do mięs smażonych, a to często podstawa memu,  powinno się podawać mocniejsze wina czerwone, w nieco niższej temperaturze.  Twoi goście na pewno będą zachwyceni!

Offline